Där satt den !I torsdags förra veckan sålde jag en lägenhet, var första gången på 10 månader. Så den som säger att Brasilien inte genomlever en ekonomisk kris, han ljuger. När man enbart lever på provison så är det ganska svettigt när man har ett sådant här ”litet” säljstop på 10 månader kan jag säga.

Vilket fall så fick man vara glad i ungefär två dygn för sen slog den vanliga brasilianska ”Murphys lag” till som innebär, ”finns det något som kan gå fel, då gör det alltid det”  Köparen ville dela upp köpesumman på tre avbetalningar under lika många månader. Här i Brasilien finns något så antikt som checkar som folk faktiskt använder fortfarande, hon skrev alltså ut tre checkar på ganska stora summor ( med tanke på att det var en lägenhet hon köpte). Checkarna var alltså fördaterad och normalt så ska en check inte kunna lösas in innan det datum som står på checken. Men nu är vi som sagt i Murphys favoritland och då gäller inte vanliga regler. ( lagen om allts jävlighet)

Man vill ju inte gärna ha checkar liggandes o skräpa på flera hundra tusen på kontoret, så jag körde glad ihågen in till vår bank för att lämna in dom där. Talade specifikt med bankchefen direkt för att inget skulle gå fel och visade honom checkarna för att han verkligen skulle förstå och se datumen på dom för att det inte skulle strula till sig. Inga problem detta löser jag var det sista jag fick ihop med ett strålande leende och en kram ( Brasilianska bankchefer kramas faktiskt ibland). Jag kör lycklig hem på fredag eftermiddag och planerar lite firande ihop med frugan.

Lördag morgon väcks jag av att telefonen ringer hysteriskt, först svarar jag inte för lördag o söndag är familjedag och framförallt när man har sålt sin första lägenhet på 10 månader. Men till slut svarade jag och möts av en kvinna som skriker hysteriskt att jag har ruinerat henne och att hennes bank vill anmäla henne för att hon betalat med checkar utan täckning. Tar ett tag innan jag förstår vem det egentligen är men sedan trillar poletten ner. Det är köparen och banken har givetvis inte hållt på checkarna utan försökt lösa in hela summan direkt. Köparen hotar med advokat och stämning och hon ska minsan häva köpet av lägenheten och jag måste göra återbetalning omgående.

 

Den leende kramande bankchefen har alltså lyckats förstöra min första lägenhetsförsäljning på 10 månader samt ordnat hot om juridisk process och jag har fruktansvärt ont i örat av allt skrikande. Nu kommer det här lugnet över mig som man måste lära sig om man ska arbeta och bo i Brasilien. Har någon dött ?, nej ! Är någon akut sjuk ?, nej ! Vill min fru ta ut skillsmässa ? nej ! Ja men då så….Då måste vi ju kunna lösa detta på något sätt.

Att få tag på en brasiliansk bankchef en lördag är faktiskt ganska lätt, bara man har hans privata whats app. Den här appen är något som brassarna är helt fixerad vid, dom känner ett totalt tvång att alltid svara när det kommer något därigenom. Vilket var tur för mig.  Bankchefen förstår problemet ( men ber inte om ursäkt) och han lovar att återkalla checkarna och reglera köparens konto, tror han låg på stranden och gjorde detta !

Brassar är överlag väldigt emotionella och förstår man det och utnyttjar det på rätt sätt då löser det sig för det mesta, för det är faktiskt fullt möjligt för en brasse att i ena sekunden erbjuda ett köp av en fastighet och i andra sekunden häva det för en total bagatell som ofta har känslokoppling.

Efter att först ha ringt till en nära vän till köparen (som också har lägenhet i samma byggnad) och förklarat vad som hänt och bett henne ringa upp köparen för att lugna ner henne så ringde jag upp. Här kan man då tro att man ska vara proffisionell och strikt och säga att ditt konto är reglerat och klart och jag hoppas att vi nu ändå kan genomföra köpet, är rätt sätt att göra !  Nej nej….Det rätta sättet är att berätta hur stora problem det var att få tag på bankchefen och att hela min familj ligger och gråter för det misstag som skett och att vi nu är så ledsna att hon inte längre vill ha en lägenhet i Barra do Cunhau. Vi som skulle kunna haft så roligt tillsammans och träffas o umgångs på grillkvällar och födelsedagar för barnen m.m.

Söndag förmiddag kommer meddelandet på Whats app (givetvis) att hon nu ändå beslutat att köpa lägenheten. Resten av söndagen kändes bra kan jag säga !

Annars har jag i veckan sysslat mycket med sommarprogrammet för Rio strandbaden och det ser jätte bra ut. Kommer att bli aktiviteter för alla och den stora finalen blir ”Brassefest” den 2-4 aug då vi ska ha premiär för en folkfest som ska bli den största fusionen mellan Sverige och Brasilien. Mat, musik och hälsa är temat…

 

Mer om detta längre fram i bloggandet…

 

Grande Abraços

O