Brassepåsk !Så kom påsken i år också !

Långfredagen är nog den enda helgdag på året som man kan se en brasse lite osäker på om han verkligen ska ta den där biran eller inte. Religionen sitter ändå rätt djupt på många trots att brassarna är ett av dom mest flexibla folk jag vet. Jag menar att katolicismen över lag är ju faktiskt rätt flexibel, du kan ju göra det mesta och sedan bara gå o bikta dig för att ”straffas” med 25 ave maria, efter det är det ju frid o fröjd igen !

Vi tog dock det säkra före det osäkra och bokade in vår påskbåttur ( nytt ord) på lördagen istället ! Hade samlat ihop ett gäng med arbetskollegor och vänner och nu skulle vi ut på tur på floden. En båttur på floden fungerar enligt följande. Man bokar en ganska stor båt, Andersons båt ( han heter faktiskt så ) tar väl ca 40 personer och vi var med fruar och barn kanske 25st så vi hade gått om plats, sedan packar man ned extremt mycket öl och cachaca, för det måste ju räcka hela dagen. Här börjar man tidigt och sedan försöker man sluta tidigt (?). Lika viktigt som drycken är maten, det måste vara mycket av allt och det måste vara grill, sedan kommer böngrytan och den obligatoriska farofan samt krabbor. Man grillar räkor, nötkött och korv, så mycket som möjligt av allting, sedan är det frukt och kakor och efter det lite snacks med chips och nötter och lite mer korv. Kanske tänds grillen igen för någon har hittat ytterligare ett köttstycke under ölen i kylväskan !

Så om man då beaktar att vi vara ca 25 personer behövdes det en mindre lastbil för att vi skulle lyckas transportera alla förnödenheter ner till båten innan avfärd. Men strax var vi redo för avfärd, men det fattades någon ?

I sverige pratar vi om den akademiska kvarten som man ibland kan utnyttja i extrema lägen, men fortfarande då med risken att få en ordentligt sur min när man joggar in till mötet lite försenad och ber så hemskt mycket om ursäkt. I Brasilien pratar vi om timmars försening utan att någon höjer på ögonbrynen, men på ett sätt är det ganska skönt eftersom man vet att det är så det är, så då hetsar man heller inte upp sig. Vad jag vill komma med detta är att vi hade ett antal personer som kom lite över en timme försenat till båtturen, men vad gör det när man har fullt med iskall bira som proviant. Något som brassar också har lite svårt för är att ta upp ett problem, dom väntar gärna in i det sista för att se om problemet kanske kan lösa sig av sig självt innan jag sticker ut nacken. Vår kapten Anderson hade nämligen ”glömt” att han blivit beordrad av Marinen att göra en besiktning på båten innan avfärd. Dom var bokade att komma kl 10 samma som vår avrese tid, så egentligen var inte dom försenade vännerna det stora problemet utan det vara att Marinen inte dykt upp fortfarande efter en timmes försening, så tänk på det nästa gång ni hetsar upp er för ett problem som egentligen inte är ett problem !

         

När nu vännerna  äntligen kommit så gick det ju inte längre för Anderson att ”mörka” detta lilla problem att vi hade avgångsförbud innan Marinen gjort sin besiktning. Fortfarande efter ytterligare en halvtimme, ingen Marin i sikte, då reser sig Paulo i båten och frågar varför vi inte åkt ännu, Roberto o grabbarna har ju äntligen kommit, säger han ? Då får jag krypa till korset och berätta att det faktist är så att vi är strandade här eftersom Marinen ska göra en besiktning. Han vänder sig om till resten av folket på båten och frågar…Hur många advokater har vi här idag då ?  Tre stycken räcker upp vänsterhanden eftersom dom håller ölen i den andra handen. Paulo vänder sig till mig igen och säger…Kör för helvete, vi har tre advokater med oss idag, så det kommer inte bli några problem med Marinen !

Underbar dag blev det, Glad Påsk på Er alla  !

O